Doorgaan naar hoofdcontent

#lilyskirt tutorial

De lilyskirt 

>> English version in the pictures! ↷ <<De zomer is daar! Wil je ook een leuke ruffled rok? Hierbij de tutorial die je voor jezelf zowel als voor je dochter kan toepassen! Echt makkelijk, dus voor alle beginners een haalbaar item voor in je zomerkast! 
Voor het schoolfeest zondag vroeg de juf om een blauwe jeansrok, -short of -broek mee te geven. Nu heeft Lily dit niet in haar kast hangen. Dus ben ik aan de slag gegaan. Het moest wel makkelijk en snel gaan. Ruffles zijn helemaal in. Vandaar dat ik dit rokje bedacht. 


Wat heb je nodig? 

- lichte, niet rekkende stof zoals dun katoen, linnen, dunne jeans (zoals ik gebruikte).
- Elastiek. Voor kleine meisjes: 1.8cm, voor grotere kan je al 3cm of voor jezelf zelfs 5cm nemen. Pas deze afmetingen in de tutorial dan wel aan!

Materials!


Hoe ga je aan de slag?

Stap 1: Meet je kind (of jezelf!) goed na! Deze afmetingen heb je zeker nodig:

- Taille: de exacte omtrek van je taille is de lengte van je elastiek. 
- Taille tot knie (of tot waar je zelf mooi vindt!): zo weet je hoe lang je rok zal vallen. Voor de maxiversie meet je dus tot aan de enkel. 


Measurements!


Stap 2: Je stof en de afmetingen

De lengte van je stof (of de korte kant van de rechthoek die je gaat knippen)
Ik wou bovenaan 4cm ruffles hebben. Natuurlijk zitten die dubbel, dus die tel je dubbel. 
Mijn elastiek is 1.8cm breed, dus die tel ik er ook bij.
Voor mijn 3.5 jarige springmuis telde ik 27cm lengte (tot op de knie). 
Één cm naadwaarde en twee cm zoom. Uiteindelijk rondde ik af naar 40cm. 

De breedte van je stof geeft je minder of meer ruffles. Ik nam de volledige breedte van mijn stofje dat ik bij Stitch & co kocht in Mechelen. Dat wil zeggen 3x de omtrek van mijn dochter haar taille: 150 cm. 

Sewing: It says double the waist, but I trippled it for my skirt...

Stap 3: Naaien!

Allereerst overlock je alle vier de zijden van je stof. Netjes, geen draadjes en gegarandeerd een mooie afwerking. Heb je geen overlock, dan kan je dit ook op je machine met de overlocksteek doen. 

Vervolgens naai je de korte zijdes van je rechthoek (dit wordt je achternaad) met de goede zijden op elkaar. Vergeet niet je naad goed open te strijken. 

Dan strijk je je 'ruffledeel' om met de foute kant van de stof op elkaar: 4cm ruffle, 1,8 cm voor de elastiek (Nam jij een bredere elastiek? Hier ook meer afstand nemen dan!)  en 1 cm naadwaarde. Ik rondde dit af op 6 cm. 

Stap 4: de tunnel voor je elastiek

A: Naai in de overlockte kant de onderste stiklijn van je tunnel. In deze tunnel komt je elastiek. Je moet dus wel op het einde twee of drie cm open laten om je elastiek er nog in te steken straks!

B: Je stikt een tweede stiklijn op 1,8cm (of hoe breed je elastiek is). Om dit exact juist te doen (stik je een millimeter minder en je elastiek kan er niet door of gaat dubbel plooien!), nam ik mijn meetlat er bij en tekende ik (op de tekening in rood) met krijt de juiste lijn om op te stikken. Deze stiklijn sluit je wel helemaal. 

The elastic 

Stap 5: de elastiek! 

Knip je elastiek exact te lengte van de taille. Door hem straks toe te naaien met 1cm overlapping, gaat deze mooi aanpassen (en niet te hard spannen) aan de taille.
Rijg de elastiek door je tunnel. Ik gebruik een grote veiligheidsspeld, maar er bestaan ook echt makkelijke tools om dit makkelijk te doen. 
Zie je de ruffles verschijnen? 
Voor je de elastiek aan elkaar stikt, check je best of die tijdens het rijgen niet gedraaid geraakt is. Daarna stik je hem met 1cm overlapping vast met een zigzagsteek. 

Stap 6: afwerken 


Hem and shimmy!

Sluit het tunneltje. Pas op dat je door de ruffles geen plooien maakt. Ik trek aan mijn rekker zodat de stof weer glad kan liggen. Trek even het rokje aan en zoom om op de gewenste lengte. Dat kan met een rechte steek, siersteek of met je tweelingnaald. Ik ga hem met groen (van de palmbomen op mijn stof) garen en de tweelingnaald doen. 

Ach! Regen vandaag... Dan maar een 'binnenfoto'. Zondag schooloptreden. Dan doet ze dit ook aan!
Aw! Rain today... An inside picture will have to do. Sunday she'll perform in this skirt during the school performance. PICS --> IG: the flawesome mom

En nu... Genieten van blote benen en zalig dansen in je nieuwe #lilyskirt. Laat maar een comment na, en als je een mooie rok maakt, tag dan met #lilyskirt en #theflawesomemom. 

Veel zomers dansplezier!

Groetjes
#theflawsomemom
Reacties

Populaire posts van deze blog

In case of a sewing drama?

Hallo

Ik wilde gisteren nog eens wat selfish sewing doen. Ik kreeg een fantastisch stofje binnen van Art Gallery Fabrics en wou hier een Harley top uit LMV uit toveren. 

Ik dacht, daar kom ik in niet rekkende stof ook wel mee weg... Helaas scheurde de naad bij een pasbeurt. 
Na wat dramatisch gevloek ben ik maar even gaan nadenken wat ik dan nog met die stof kon doen. En ik heb mijn lesje geleerd...

Ergens vond ik het natuurlijk erg spijtig dat dat stofje niet voor mij was, maar ik toverde er wel deze mooie rok uit. Er is dan toch nog een voordeel aan mijn brede lijf, ha!

Ik ben echt blij hoe die er nu uit ziet. Het is een midirok geworden. Ik ben echt grote fan van deze lengte. En dochterlief ook. Die kwam van de speelweek terug en was helemaal hyper. Dat maakte natuurlijk alles goed. Alles om mevrouwtje gelukkig te zien. Hebben jullie ook al een naaidrama overwonnen? Tell me about it!

Lieve groetjes

#theflawsomemom
Volg me op instagram

#memademay2018 - I've got stripes

Ik. ben. zot. van gestreepte kledingstukken. Mijn wederhelft draait al eens met de ogen als ik met het zoveelste stofje afkom, maar dat vermindert mijn liefde voor de streepjes juist niets!
Vandaag toon ik jullie graag een 'volwassen' item. Laten we het onder de categorie #selfishsewing parkeren. Niets 'selfish' aan het patroon dat ik gebruikte. Je kan zelf gaan variëren qua stoffenkeuze, type mouw die je er aan wil zetten, beetje colour block er in? Kan alle-maal!  Deze keer koos ik dus voor een volledige versie in streepjes. Als echte sewingninja moet je dan wel secuur knippen en spelden voor je aan naaien toe komt. 
Bon, beginnen bij het begin: Dit is het patroon: de gratis te verkrijgen 'Odette' van La Maison Victor (ja, weeral die! Ze beschrijven je stappen zo lekker duidelijk, dus ik ben fan!). Klik maar even HIER door om het te downloaden! Een huisje, dus super makkelijk. En ook super makkelijk aan te passen. Daar kom ik later deze maand nog op terug.
D…